"Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από κάτι είναι να το αντιμετωπίσεις"
Ρόμπερτ Φροστ
Άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα μου αναλυτικά στο ioannalaniti.blogspot.com
Διεύθυνση: Αγ. Ιωάννου 26 και Πλαστήρα 2
166 73 Βούλα
Τηλέφωνο: 2109689938
Κινητό: 6955949820
Email: mlaniti@gmail.com

Θεραπεία Παιδιού και Εφήβου

Υπηρεσίες Αξιολόγησης

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει τα παιδιά και τους εφήβους με πολλούς τρόπους. Λαμβάνουν συναισθηματική υποστήριξη, επιλύουν τις συγκρούσεις τους με τους άλλους, κατανοούν συναισθήματα και προβλήματα και δοκιμάζουν καινούργιες λύσεις σε παλιά προβλήματα. Οι στόχοι στη θεραπεία μπορεί να είναι συγκεκριμένοι (αλλαγή στη συμπεριφορά, βελτίωση σχέσεων με την οικογένεια ή φίλους) ή πιο γενικοί (αύξηση της αυτοεκτίμησης). Στη θεραπεία με παιδιά και εφήβους, το παιχνίδι, η ζωγραφική, οι κατασκευές, όπως και η συζήτηση είναι σημαντικοί τρόποι επικοινωνίας των συναισθημάτων και της επίλυσης προβλημάτων.

Δεξιότητες που συνήθως διδάσκονται στα πλαίσια της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας στα παιδιά και τους εφήβους συμπεριλαμβάνουν τον εντοπισμό και την τροποποίηση αρνητικών τρόπων σκέψης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την επίλυση προβλημάτων, την ικανότητα για χαλάρωση, τη διαχείριση φόβων/ φοβιών, την βελτίωση κοινωνικών συναλλαγών και την βελτίωση σχέσεων του ατόμου με τους γονείς του (οικογένεια). Έρευνες έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα τη χρήση της ΓΣΘ με παιδιά, εφήβους και νεαρά άτομα. Για νέους με ήπια συμπτώματα, η ΓΣΘ μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση, ενώ για νέους με πιο σοβαρή παθολογία, η ΓΣΘ σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα του προβλήματος καθώς και το βαθμό συνεργασίας της οικογένειας στη θεραπεία.

Οι γονείς θα πρέπει να ζητούν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πως θα ενημερωνόμαστε για την πρόοδο του παιδιού μας και πως μπορούμε να βοηθήσουμε;
  • Οι συνεδρίες θα γίνονται μόνο με το παιδί ή και με όλη την οικογένεια;
  • Τι αποτελέσματα μπορώ να περιμένω; Πόσο σύντομα να περιμένουμε κάποια θετική αλλαγή;