"Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από κάτι είναι να το αντιμετωπίσεις"
Ρόμπερτ Φροστ
Άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα μου αναλυτικά στο ioannalaniti.blogspot.com
Διεύθυνση: Αγ. Ιωάννου 26 και Πλαστήρα 2
166 73 Βούλα
Τηλέφωνο: 2109689938
Κινητό: 6955949820
Email: mlaniti@gmail.com

Συχνές Ερωτήσεις – Frequently Asked Questions

Πως μπορώ να επιλέξω έναν κατάλληλο θεραπευτή για μένα;

Σίγουρα πρέπει να επιλέξετε ένα θεραπευτή που να είναι επικοινωνιακός, ζεστός και να νοιάζεται. Όμως μην αρκεστείτε μόνο σε αυτό. Ο θεραπευτής πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων και που έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα από μια απλή συνομιλία με κάποιον που ενδιαφέρεται. Σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε το είδος της θεραπείας που έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της δυσκολίας που σας βασανίζει. Αυτό το οφείλετε στον εαυτό σας.

Σαν θεραπεύτρια, αναπτύσσω μαζί σας μία σχέση εμπιστοσύνης και στενή συνεργασία και σας καθοδηγώ ενεργά ώστε να νιώσετε ανακούφιση από τα συμπτώματά σας όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ειδικεύομαι στη χρήση Γνωσιακών Συμπεριφορικών Θεραπειών (CBT) οι οποίες έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι είναι αποτελεσματικές για διάφορες διαταραχές συμπεριλαμβανομένων και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, τριχοτιλλομανίας, άγχους, πανικού, κοινωνικής και άλλων φοβιών, κατάθλιψης, ενούρησης και προβλημάτων συμπεριφοράς.

Τι συμβαίνει συνήθως στην πρώτη συνεδρία

Συνήθως στην πρώτη συνάντηση, μετά την γνωριμία μας και αφού απαντήσω σε τυχόν ερωτήσεις που έχετε, στόχος μου είναι να συλλέξω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για εσάς και να καθορίσουμε μαζί ποιος θα είναι ο στόχος των συνεδριών μας. Πιθανώς να σας κάνω ερωτήσεις για την σωματική και ψυχική σας υγεία ως τώρα ώστε να αποκομίσω μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασής σας. Η διαδικασία αυτή της αξιολόγησης μπορεί να ολοκληρωθεί σε περισσότερες από μία συνεδρίες ώστε να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε την πιο κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση.

Η πρώτη συνεδρία είναι επίσης η κατάλληλη ευκαιρία για εσάς να αποφασίσετε αν η προσέγγιση του θεραπευτή και η προσωπικότητά του/της σας ταιριάζει.

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ);

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η ΓΣΘ επικεντρώνεται στον τρόπο σκέψης του ατόμου (“Γνωσιακή”) και την συμπεριφορά του (“Συμπεριφορική”). Η βασική έννοια πίσω από αυτό το είδος θεραπείας είναι ότι οι σκέψεις μας για μια κατάσταση/ γεγονός διαμορφώνουν το πώς αισθανόμαστε (συναισθηματικά και σωματικά) και συμπεριφερόμαστε. Σαν ανθρώπινα όντα δίνουμε πάντα νόημα σε ότι μας συμβαίνει. Συχνά όμως δεν συνειδητοποιούμε ότι ο καθένας από μας δίνει πολύ διαφορετικό νόημα σε παρόμοιες καταστάσεις. Κατ’ επέκταση, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης αλλά και συμπεριφοράς μέσω της ψυχοθεραπείας, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι επιθυμητές αλλαγές και στο συναίσθημά μας.

Η ΓΣΘ είναι μια τεκμηριωμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της οποίας η αποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί ερευνητικά. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία δεν στηρίζεται σε οτιδήποτε πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα αλλά σε ότι έχει αποδειχθεί ότι όντως έχει αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια μορφή θεραπείας όπου ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συνεργάζονται στενά με σκοπό να εντοπίσουν και να επιλύσουν προβλήματα με τον ποιο ενδεδειγμένο τρόπο. Έτσι μειώνονται η πιθανότητες ένα πρόβλημα να διαιωνίζεται χωρίς λόγο ή να υποτροπιάσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ΓΣΘ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως άγχος, διατροφικά προβλήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυμός κλπ. Σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυτή η προσέγγιση ενδείκνυται και για σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές όπως είναι η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Έχει επίσης επεκταθεί και μελετηθεί σε εφήβους και παιδιά, ζευγάρια και οικογένειες. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχθεί και για θεραπεία ορισμένων ιατρικών παθήσεων όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια κόπωση, υπέρταση, καρκίνος, διαβήτης, ημικρανίες και άλλες.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε μέσα από τα site της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τις Συμπεριφορικές και Γνωστικές Θεραπείες (European Association for Behavioural and Cognitive Therapies).

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (ΓΣΘ)

Κατά την διάρκεια των συνεδριών, ο θεραπευόμενος και ο θεραπευτής κάθονται απέναντι ο ένας από τον άλλον. Ο θεραπευτής σας ενθαρρύνει να μιλήσετε για τις σκέψεις, τα συναισθήματά σας και ότι σας απασχολεί. Μην ανησυχείτε αν δυσκολεύεστε να ανοιχτείτε. Ο θεραπευτής είναι εκεί για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερη σιγουριά και άνεση.

Η ΓΣΘ στοχεύει συνήθως σε συγκεκριμένα προβλήματα και σαν προσέγγιση προσανατολίζεται στην επίτευξη μετρήσιμων στόχων (π.χ., μείωση εμφάνισης μη κοινωνικά αποδεκτών συμπεριφορών στο παιδί ή μείωση χρόνου καταναγκαστικών συμπεριφορών κλπ.).

Η συνεδρία μπορεί να είναι δομημένη, δηλαδή να επιδιώκονται συγκεκριμένοι στόχοι μέσα από τη συζήτηση, ή και όχι. Επίσης, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να κάνετε “δουλειά στο σπίτι ” μεταξύ των συνεδριών. Αυτό μπορεί να είναι η καταγραφή κάποιων σκέψεών σας ή η εξάσκηση δεξιοτήτων που μαθαίνονται κατά τη διάρκεια των συνεδριών (όπως για παράδειγμα τεχνικές χαλάρωσης). Ο θεραπευτής θα σας παροτρύνει πάντα να εφαρμόζετε ότι καινούργιο μαθαίνετε στην καθημερινότητά σας.

Ισχύει η αρχή της εμπιστευτικότητας- Απόρρητο;

Σύμφωνα με τον επαγγελματικό κώδικα δεοντολογίας των ψυχολόγων, ο ψυχολόγος έχει την ηθική υποχρέωση να προστατέψει τον θεραπευόμενο τηρώντας το "ιατρικό απόρρητο". Κάθε ψυχοθεραπευτική σχέση δηλαδή διέπει η τήρηση της εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας των όσων συζητούνται στις συνεδρίες.

Ο θεραπευτής χειρίζεται πάντα με υπευθυνότητα και σεβασμό οποιαδήποτε πληροφορία προκύπτει στις θεραπευτικές συνεδρίες και μόνον σε ειδική περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα διακινδυνεύει την αρχή αυτή της εμπιστευτικότητας. Τέτοιες έκτακτες ανάγκες είναι σπάνιες και προκύπτουν στα ίδια πλαίσια προστασίας του θεραπευόμενου. Πρόκειται για περιπτώσεις ανησυχίας του ψυχολόγου ότι ο θεραπευόμενος αποτελεί απειλή για τον εαυτό του, για κάποιο ανήλικο εξαρτώμενο άτομο ή για άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο ψυχολόγος θα ενημερώσει και θα συζητήσει με το θεραπευόμενο πρωταρχικά, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, τις ανησυχίες του και την αναγκαιότητα να ενημερωθεί κάποιος "τρίτος” (εκτός της θεραπευτικής σχέσης), όπως η οικογένεια του θεραπευόμενου, η αστυνομία, οι κρατικές ψυχιατρικές δομές ή οποιαδήποτε άλλο άτομο ή αρχή.

Σε περίπτωση επίσης που κριθεί αναγκαίο, ο ψυχολόγος μπορεί να ζητήσει την άδεια του θεραπευόμενου να επικοινωνήσει με άλλους επαγγελματίες υγείας, το σχολικό περιβάλλον ή άλλους φορείς προκειμένου να συλλέξει χρήσιμες πληροφορίες για την θεραπεία του ίδιου ή κάποιου προστατευόμενου μέλους.

Τι είναι η Βιοανάδραση

Η Βιοανάδραση είναι ένα μη επεμβατικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να σε βοηθήσει στον έλεγχο των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματός σου έτσι ώστε να μειωθούν συμπτώματα όπως ο σωματικός πόνος, η μυϊκή ένταση και η υπερδιέγερση. Εμπεριέχει τη χρήση κομπιούτερ και ηλεκτρονικών εργαλείων για την παρακολούθηση και μέτρηση συγκεκριμένων, αυτόματων φυσιολογικών αντιδράσεων του σώματος (όπως αναπνοή, μυική τάση, εφίδρωση, καρδιακός παλμός κλπ.). Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις καταγράφονται σε κάποια ακουστική ή οπτική μορφή (όπως ήχοι και σχεδιαγράμματα στο κομπιούτερ) και σου μεταδίδονται ως πληροφορίες. Έτσι, και με τη χρήση μεθόδων που μαθαίνεις κατά τη διάρκεια των συνεδρίων και εξασκείς στο σπίτι, μαθαίνεις να αποκτάς μεγαλύτερο έλεγχο στη λειτουργία του σώματός σου. Μόλις καταλάβεις τι κάνει το σώμα σου είναι πιο εύκολο να αλλάξεις την αντίδρασή σου στο στρες και να μειώσεις ή να εξαλείψεις ανεπιθύμητα συμπτώματα.