"Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από κάτι είναι να το αντιμετωπίσεις"
Ρόμπερτ Φροστ
Άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα μου αναλυτικά στο ioannalaniti.blogspot.com
Διεύθυνση: Αγ. Ιωάννου 26 και Πλαστήρα 2
166 73 Βούλα
Τηλέφωνο: 2109689938
Κινητό: 6955949820
Email: mlaniti@gmail.com

Βιογραφικό Σημείωμα

Ιωάννα Λανίτη

Διδακτορικό δίπλωμα (Ph. D) Κλινικής και Σχολικής Ψυχολογίας

Φοίτησα στο International Baccalaureate της Σχολής Μωραΐτη και απέκτησα το πρώτο μου πτυχίο Bachelor of Arts (Ψυχολογία και Οικονομικά) από το Πανεπιστήμιο Keele της Αγγλίας. Γυρίζοντας στην Ελλάδα και έχοντας αποφασίσει ότι θα συνέχιζα τις σπουδές μου στην ψυχολογία προσέφερα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου για δύο περίπου χρόνια σε Διαγνωστικό Κέντρο και Κέντρο Ημέρας στα πλαίσια του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κυρίως σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού). Με κάποιες γνώσεις και πολλή όρεξη για ακόμα περισσότερες, ολοκλήρωσα με επιτυχία την ανταγωνιστική διαδικασία της αξιολόγησής μου από Αμερικανικά Πανεπιστήμια και αναχώρησα για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999.

Ο βασικός λόγος που επιθυμούσα να αλλάξω ήπειρο για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές- εκτός από την βαθιά μου επιθυμία να γνωρίσω μια διαφορετική κουλτούρα- ήταν οι πολλαπλές ευκαιρίες που σου προσφέρονται μέσω ενός διδακτορικού προγράμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποκόμισα βαθιά γνώση του κλάδου μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών μαθημάτων. Η τριβή μου με την έρευνα μου επέτρεψε να εκτιμήσω πώς αυτή διαμορφώνει την σωστή κλινική πράξη καθώς και να ολοκληρώσω με επιτυχία την ειδίκευσή μου και διδακτορική μου εργασία στην σωματοδυσμορφική διαταραχή και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ολοκλήρωσα την πρακτική μου εξάσκηση και εργάστηκα σε διαφορετικά πλαίσια, όπως σχολεία, Πανεπιστημιακό Κέντρο Συμβουλευτικής, νοσοκομείο και κέντρο κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων όπου απέκτησα ανεκτίμητη εμπειρία σε πρακτικό επίπεδο για την κατάλληλη αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Μέσα από αυτό το θεωρητικό, ερευνητικό και πρακτικό υπόβαθρο, εμπέδωσα και ανέπτυξα τις κλινικές μου δεξιότητες στην Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μετά από έξι χρόνια και την απόκτηση δύο πτυχίων (Master of Arts - μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών και Ph. D - Διδακτορικό δίπλωμα) στην Κλινική και Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Hofstra της Νέας Υόρκης, επέστρεψα στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά ξεκίνησα την ακαδημαϊκή μου καριέρα ως Ερευνήτρια-Καθηγήτρια σε μη κρατικό Αμερικανικό Κολέγιο όπου και εργάστηκα για τα επόμενα επτά χρόνια. Εκεί, απέκτησα πλούσια διδασκαλική και διοικητική εμπειρία. Ανέπτυξα και διετέλεσα υπεύθυνη του προπτυχιακού προγράμματος ψυχολογίας και δίδαξα μαθήματα κυρίως στα πλαίσια της κλινικής ψυχολογίας. Η επιθυμία μου να βρίσκομαι στον ακαδημαϊκό χώρο ώστε να συναναστρέφομαι νέους και να εισπράττω και να μεταδίδω γνώση παραμένει και ικανοποιείται μέσω των δραστηριοτήτων μου ως ερευνήτρια και ομιλήτρια ενημερωτικών σεμιναρίων. Συνεργάζομαι επίσης, σε συμβουλευτικό επίπεδο με νηπιαγωγεία, σχολεία και φορείς ψυχικής υγείας.

Από το 2008, εργάζομαι και στο ιδιωτικό μου γραφείο στην περιοχή της Βούλας ως ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια (αρ. αδ.: 2713). Δουλεύω με παιδιά, έφηβους και ενήλικες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο και συντονίζω ομάδες ψυχοθεραπείας. Δουλεύω με διάφορα περιστατικά κλινικής φύσης (π.χ., διαταραχές διάθεσης, άγχους, πρόσληψης τροφών κλπ.) όσο και με γενικότερες δυσκολίες προσαρμογής (όπως διαπροσωπικές σχέσεις, διαζύγιο, ζητήματα που απασχολούν τους γονείς, πένθος κλπ.). Η κύρια ειδίκευσή μου είναι οι διαταραχές άγχους (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, φοβίες, διαταραχή πανικού, γενικευμένη διαταραχή άγχους κλπ.) σε ενήλικες και παιδιά και η σωματοδυσμορφική διαταραχή (δυσμορφοφοβία) καθώς και οι εκπαίδευση γονιών (σχολές γονέων).

Η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθώ στηρίζεται στις Συμπεριφορικές και Γνωσιακές θεραπείες (Cognitive Behavioral Therapy - CBT, Dialectical Behavior Therapy-DBT, Acceptance and Commitment Therapy- ACT) και είναι σε συνάρτηση πάντα με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Συνεχίζω να ενημερώνομαι συστηματικά σε συνέδρια και σεμινάρια για τις εξελίξεις του κλάδου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.