"Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από κάτι είναι να το αντιμετωπίσεις"
Ρόμπερτ Φροστ
Άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα μου αναλυτικά στο ioannalaniti.blogspot.com
Διεύθυνση: Αγ. Ιωάννου 26 και Πλαστήρα 2
166 73 Βούλα
Τηλέφωνο: 2109689938
Κινητό: 6955949820
Email: mlaniti@gmail.com

Οικογενειακή Θεραπεία/Θεραπεία Ζεύγους

Υπηρεσίες Αξιολόγησης

Όλοι έχουμε βιώσει προβλήματα μέσα στην οικογένεια και σε στενές προσωπικές σχέσεις. Όταν βρίσκεσαι τόσο κοντά σε κάποιον άλλο, οι κοινές εμπειρίες και τα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική πίεση. Οποιαδήποτε οικογένεια μπορεί σε κάποια δεδομένη στιγμή να χρειαστεί βοήθεια. Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι η λύση.

Η οικογενειακή θεραπεία ορίζεται ως η ψυχοθεραπεία που εστιάζει στην οικογένεια ή το ζευγάρι με στόχο να επιφέρει αλλαγή και θετική εξέλιξη. Σαν θεραπεύτρια, χρησιμοποιώ την Γνωσιακή Συμπεριφορική προσέγγιση με οικογένειες βοηθώντας τα μέλη τους να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα προβλήματα μεταξύ τους. Η θεμελιώδης αρχή όλων των ειδών της οικογενειακής θεραπείας είναι ότι εμπλέκοντας την οικογένεια μπορεί να αναδείξει τα δυνατά σημεία του ευρύτερου συστήματος (σε αντίθεση με του ατόμου που λειτουργεί ως μονάδα).

Σε πολλές περιπτώσεις, αλλά σίγουρα όχι όλες, η δυσκολία μπορεί να παρουσιαστεί ως ένα πρόβλημα συμπεριφοράς σε κάποιο παιδί της οικογένειας. Ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι για κάποια παιδιά ενδείκνυται μία γνωσιακή συμπεριφορική τύπου παρέμβαση αλλά σε οικογενειακό επίπεδο. Για παράδειγμα, στην οικογενειακή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για το άγχος:

  • Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μαθαίνουν πως οι σκέψεις τους, τα συναισθήματά σους και η συμπεριφορά σους συνδέονται και πώς να τα αλλάξουν ώστε να αποδομήσουν και αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.
  • Τα μέλη της οικογένειας μαθαίνουν να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους αποτελεσματικά.
  • Οι γονείς μαθαίνουν πως να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν το παιδί να αντιμετωπίζει τους φόβους του και να διαχειρίζεται το άγχος του.
  • Οι γονείς μαθαίνουν στρατηγικές διαχείρισης του άγχους του παιδιού τους χωρίς να ενδίδουν στους αβάσιμους φόβους του.
  • Η οικογένεια μαθαίνει στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων που αυξάνουν την λειτουργικότητα των μελών της.